Back

Szakma neve: Mozgókép- és animációkészítő

Ágazat neve: Kreatív

Szakma azonosító száma: 5 0211 16 10

Képzés időtartama: 2 év (érettségi végzettséggel, kizárólag szakmai vizsgára felkészítő oktatásban)

Felvételi eljárás nappali képzésre: van

Felvételi eljárás nem nappali képzésre: nincs

Jelentkezési adatlap letöltése nappali képzésre

Beiratkozási adatlap letöltése

(Amennyiben sikeres regisztrációjáról 3 napon belül nem kap visszajelzést kérük érdeklődjön az alábbi email címen: holmane@forrai.eu)

Új, tanulói ösztöndíj rendszer (technikum, nappali tagozat és első szakma esetén):

13. évfolyamon: havi 8.000 Ft, sikeres ágazati vizsgát követően jelenleg 16.000 Ft (összeg 2023/2024. tanév szerinti)

14. évfolyam: teljesítményalapú, az érdemjegyektől függően 16.000 és 59.000 Ft közötti összeg. Továbbá egyszeri pályakezdési támogatás sikeres szakmai vizsga esetén. (A szakmai vizsga eredményétől függően 130.000 és 302.000 forint között lehet majd.)

(Az ösztöndíjak a jogszabályi, törvényi szabályozás szerint változhatnak.)

2 éves technikumi szakmai oktatás (érettségi végzettséggel, kizárólag szakmai vizsgára felkészítő szakmai oktatás):

Érdekel az animációs filmkészítés? Szeretnéd megtanulni hogyan hozd mozgásba rajzaidat, hogyan tervezd meg, dolgozd ki, valósítsd meg filmtervedet? Akkor szeretettel várunk iskolánkba, ahol mindezt megtanulhatod. Az animációs technika ma már rendkívül széles körben alkalmazható, találkozhatsz vele videójátékokban, reklámokban, elektronikus médiában, filmtrükkökben, digitális utómunkában, telefonos appokban, de alkalmazzák tudományos területeken is.

 

Várunk akkor is, ha határozott elképzelésekkel érkezel, és akkor is, ha még keresed az utad.

Akkor is, ha animációs szakemberként szeretnéd képezni magad, és akkor is, ha saját filmtervek művészi megvalósítására vágysz.

Iskolánkban elsajátíthatod a filmkészítés lépéseit, filmed látványvilágának megteremtéséhez megtanulhatsz többféle vizuális technikát, valamint megismerkedhetsz az animációs filmek különböző műfajaival. Mindezek technikai megvalósításához pedig gyakorlati segítséget kapsz.

 

 Milyen munkát végez a mozgókép és-animációkészítő?

 

Az animáció széles körben alkalmazható, változatos és keresett szakma. Magában foglalja a filmtervek kidolgozását, a figura- háttér és látványtervezést, a 2d és 3d animációs mozgatás technikáit, filmhang tervezést, a vágást, valamint a filmkészítési utómunkálatokat.  Széles körű alapismertekkel rendelkezik, amelynek révén nem csak az animáció alkalmazásának valamennyi területén, hanem a művészi pályán is sikeres lehet.

Az animáció készítő olyan technikai és formanyelvi képességekkel rendelkezik, melynek segítségével különböző médiumokon keresztül kommunikálhat a befogadók széles körével, legyen az egy egyszerű reklám, oktató videó vagy egész estés film.

Ajánlott mindenkinek, aki olyan szakmát keres, ahol a kreatív ötleteknek semmi nem szab gátat.

 

Legjellemzőbb animációs feladatok:

 

 • vizuális történetmesélés (filmterv kidolgozás, szinopszis írás)
 • storyboard készítés (képes és technikai forgatókönyv)
 • figura-és háttértervezés, látványtervezés (concept art)
 • animációs technikák (2D és 3d animáció, digitális és frame by frame animáció)
 • filmdramaturgia
 • hangdesign (zene és zörej)
 • film utómunka

 

Miben rejlik képzésünk egyedisége?

 

A képzés célja olyan szakmai tudás átadása, amit a hallgatók az oktatás után különböző animációs területeken alkalmazhatnak. Gyakorlati tanóráinkon elsajátítjuk a különböző animációs technikákat, valamint az ehhez szükséges analóg és digitális eszközök, valamint a szükséges szoftverek használatát.
A képzés során a hallgatók megismerkedhetnek a szakma elméleti részével is, mint az animáció a filmtörténet és a filmhang. Gyakorlati tudásként elsajátíthatják a szakma különböző ágaihoz szükséges alapokat (háttér-és karaktertervezés, látványtervezés.) a 2d-s animációs, képszerkesztő-és vágó programok kezelését, animációs technikákat (rajzolt, festett animáció, 3d animáció, tárgyanimáció), valamint a történet kidolgozásához és storyboard készítéshez szükséges alapvető dramaturgiai tudásanyagot. Mindemellett film és filmzene művészeti ismereteket szereznek, megismerik a filmkészítés technikai működését, módszereinek használatát, videó-és hang vágási technikákat.
A képzés jellegéből adódóan többféle szakirányban mehetnek tovább végzett diákjaink (saját vállalkozás indítása, kreatív cégeknél, animációs stúdiókban, filmes területen való elhelyezkedés, felsőfokú szakmai tanulmányok folytatása.) 

Végzett diákjainkat a munkaerőpiacon és a felsőoktatási felvételiken is jól hasznosítható portfólióval engedjük útra.

 

Kiknek ajánljuk animációs képzésünket?

Várjuk mindazok jelentkezését:

 • akik egyedi vizuális világgal rendelkeznek, vagy szeretnék megtalálni azt
 • ki akarják próbálni a kreativitásukat
 • munkájukat precízen, ötletgazdagon, sok türelemmel végzik
 • érdeklődnek a számítógépes tervezés, valamint a digitális eszközök használata iránt
 • elméleti ötleteiket a gyakorlatban is szeretnék megvalósítani
 • képesek önállóan és csapatban is dolgozni
 • érdeklődnek a művészetek, a reklám és a film világa iránt.

 

Munkakörnyezet

 • kreatív gyakorlati feladatok megvalósítására alkalmas számítógépterem
 • elmélyült alkotáshoz szükséges műterem
 • feladatoktól függően külső helyszínek,
 • az elméleti órák számára korszerűen felszerelt tantermek.

Figyeld rendszeresen a honlapunkat! Minden egyéb tudnivaló az iskola honlapján olvasható. Az esetleges változásokat is itt fogjuk közreadni!

Felvehető létszám:

 • 2 éves technikumi szakmai oktatás:
  • nappali képzésre 15 fő (tanulói jogviszonyban)
  • nem nappali képzésre 15 fő (felnőttképzési jogviszonyban) Nincs felvételi eljárás!

A képzés megkezdésének feltételei: 2 éves technikumi szakmai oktatás: érettségi vizsga és a nem nappali munkarend esetén foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat

Nappali képzésre regisztráció ( Március 1. – Augusztus 15.)

A felvételi regisztrációval együtt beküldendő:

 1. jelentkezési adatlap
 2. motivációs levél
 3. portfólió

 

A levél tárgya a választott szakirány és a felvételiző neve legyen.

A  kitöltött jelentkezési adatlapot, a motivációs levelet és a portfóliót a regisztrációs űrlapon lehet feltölteni.

Érdeklődni a következő email címen lehet: holmane@forrai.eu

 

Portfólió és a motivációs levél tartalma

 

Portfólió

Kreatív gondolkodást tükröző, egyedi alkotások bemutatása. Célunk megismerkedni a jelentkező gondolkodásával, érdeklődèsèvel és jelenlegi alkotói tudásával.

Kérünk minimum 5, maximum 15 alkotást az alábbi pèldákból:

Megjegyzés: Nem kell minden példának teljesülnie a portfólióban, ezek segítségként íródtak, viszont animációval kapcsolatos munkák pl. karakterek, látványtervek, képregény, rövid animációk előnyt élvezhetnek.

 

 • Rajzok (pl. sketchbook vázlat, tanulmányrajz, festmény, kollázs, bármilyen digitális alkotás, karakter rajz, látványterv, illusztráció, képregény…stb)
 • Mozgóképi és/vagy animációs anyagok (animációs szoftverben vagy applikációban készített rövid animáció, stop motion animáció, kreatív videó felvétel, rövidfilm…stb, MP4, H264, GIF formátumokban. Kérjük csak a letöltési linkeket elküldeni PDF formátumban)
 • Fotók, ötletes kompozíciók, formák és témák
 • Bármilyen kreatív alkotás, amely fentebb nem került említésre (kézműves alkotás, szobor, egyedi tárgy…stb.)

 

A nem digitális, avagy analóg alkotásokról igényes fotókat kèrünk. Kérjük, hogy a prezentáció PDF formátumban készüljön.

 

Motivációs Levél   

Maximum 1 oldal. Szerepeljen benne a felvételiző neve, e-mail címe, telefonszáma, melyik szakmára (szakmákra) felvételizik.

Beszélgetés:

Kötetlen beszélgetés várható időpontja, amelyről e-mailben küldünk pontos értesítést (figyeljétek a spam mappát is).

Választható dátumok: Május 25, Június 27, Július 27, Augusztus 19.

Oktatási napok:

 • 2 éves technikumi szakmai oktatás:
  • nappali képzés: hétfőtől-péntekig 8:00-17:00
  • nem nappali képzés: kedd, csütörtök 17:00-20:00 szombat 9:00-17:00

Tanulás során felmerülő költségek:

 • 2 éves technikumi szakmai oktatás: nappali és nem nappali munkarendben is 30 000 Ft/2 év regisztrációs díj (a regisztrációs díj csak “vis maior” esetén kerülhet visszafizetésre ). A regisztrációs díjat a nappali tagozatos tanulóknak csak a beiratkozáskor kell befizetni. A nappali munkarendben 24 éves korig, míg nem nappali munkarendben korhatár nélkül tudjuk fogadni az első és második szakképesítésüket szerző jelentkezőket.

Első és második szakképesítés:  ingyenesen megszerezhető. Szakképesítésnek nevezzük a szakmai jegyzékben szereplő, az iskolai rendszerű szakképzésben megszerzett első és második államilag elismert szakképesítést, amely munkakör betöltésére, foglalkozás, tevékenység gyakorlására képesít.

Amennyiben már rendelkezik a fentiekben részletezett iskolarendszerben szerzett kettő szakképesítéssel, úgy nappali  munkarendben 225.000 Ft/tanév, nem nappali munkarendben pedig 120.000 Ft/tanév képzési költséget kell befizetnie. A befizetéseket egy összegben beiratkozáskor kérjük rendezni – az esetleges részletfizetési lehetőségekről kérjük, érdeklődjön iskolánkban.

Juttatások:

 • 2 éves technikumi szakmai oktatás:
  • juttatások nappali munkarendben: tanulmányi ösztöndíj (csak a szakmával még nem rendelkezők számára), diákigazolvány, családi pótlék – jogszabályi feltételek alapján csak nappali munkarendben. A szakmai vizsga sikeres letétele után a magyar mellett idegen nyelvű Europass bizonyítvány kiegészítő igényelhető.
  • A szakmai vizsga sikeres letétele után számukra is a magyar mellett idegen nyelvű Europass bizonyítvány kiegészítő igényelhető.

Külföldi állampolgárok:

 • 2 éves technikumi szakmai oktatás:
  • Magyarországon az első és további szakképesítésért tanuló nagykorú, nem tanköteles külföldi állampolgárok költségtérítés ellenében tudnak iskolánkban tanulni (vonatkozó jogszabály: 2011.évi CXC. tv. 92.§ (7). bekezdés). Külföldi állampolgároknak az eredeti érettségi bizonyítványhoz csatolniuk kell a bizonyítvány magyar nyelvű hiteles fordítását is.

Jelentkezési határidő:

 • 2 éves technikumi szakmai oktatás (nappali és nem nappali tagozaton is): 2024. augusztus 15.

Képzés kezdete:

 • 2 éves technikumi szakmai oktatás:
  • nappali munkarendben: 2024. szeptember 2.
  • nem nappali munkarendben: 2024. szeptember 7.

Kapcsolódó anyagok:

Programtanterv

Képzési és kimeneti követelmények